Kam až sahá historie marketingových SMS zpráv?

SMS marketing prošel od svých začátků značný kus cesty. V současné době spotřebitelé otevírají 99 % textových zpráv, které jim zasílají různé firmy a z těchto otevřených zpráv je 90 % přečteno do několika minut od jejich doručení. V našem článku se dozvíte, jak vůbec marketingové SMS zprávy vznikly a jakými změnami si prošly, aby se z nich stal moderní marketingový kanál v podobě, jaký známe dnes.

Co jsou vůbec SMS zprávy?

Než se vůbec pustíme do samotné historie SMS marketingu, je dobré si zopakovat obecné informace o SMS zprávách. SMS zpráva je zkratka složená z počátečních písmen anglického slova short message service, což ve volném překladu znamená služba krátkých zpráv. Jedná se o textové zprávy, kdy jedna zpráva obsahuje maximálně 160 znaků a tyto zprávy se mohou skládat z textů, odkazů a emoji obrázků. Existují však i jiné textové zprávy, známé jako MMS (multimedia messaging services), které mohou obsahovat další obsah v podobě obrázků, gifů, zvukových souborů a videí. Tyto zprávy mají limit 5.000 znaků.

SMS a MMS zprávy firmy běžně využívají k vytváření marketingových kampaní pro zasažení cílové skupiny. Zároveň využívají tento kanál jako komunikační nástroj k zasílání oznámení svým zákazníkům. V tomto případě se jedná například informování o změně stavu objednávky, oznámení o doručení, atd.

První odeslaná textová zpráva

Věřili byste tomu, že je to už téměř 30 let, kdy se začaly posílat první textové SMS zprávy? Je to tak. Vše začalo 3. 12. 1992, kdy 22letý britský inženýr Neil Papworth, bývalý vývojář softwaru ve společnosti Sema Group Telecoms, poslal první SMS zprávu řediteli společnosti Vodafone Richardu Jarvisovi. Tato první SMS zpráva byla odeslána z Papworthova počítače na mobilní telefon jeho kamaráda a obsahovala přání k Vánocům. Jarvis však nebyl schopen na zprávu odpovědět a vést s Neilem textovou konverzaci, protože jeho mobilní telefon Orbitel 901 velikosti cihly ještě neměl qwerty klávesnici.

“Netušil jsem, jak populární se stane psaní textových zpráv a že z toho vzniknou emoji a aplikace pro zasílání zpráv, které budou používat miliony lidí. Teprve nedávno jsem svým dětem řekli, že jsem poslal první textovou zprávu. S odstupem času je jasné, že vánoční zpráva, kterou jsem poslal, byla klíčovým okamžikem v historii mobilních telefonů.” řekl kdysi Papworth.

Zdroj: www.neilpapworth.com

 

Neil Papworth se narodil a vyrostl v Readingu ve Spojeném království. V dubnu 1991, po dokončení vyššího národního diplomu (HND) v oboru počítačových věd, Papworth nastoupil do programu pro absolventy Sema Telecom. V tomto roce se již rodila první myšlenka na textové zprávy. Některá zařízení uměla zprávy přijímat, ale ještě žádné neumělo texty odesílat.

Papworth tehdy pracoval pro svého klienta Vodafone. Ta si najala společnost Sema Telecom, aby vytvořila systém pro zasílání textových zpráv. Cílem bylo umožnit sekretářkám posílat textové zprávy ředitelům a technikům namísto telefonních hovorů. Papworth tehdy netušil, v co se jeho vynález promění. Úspěšné vytvoření textových zpráv pro tento případ použití přineslo zavedení textových zpráv v dalších odvětvích.

V roce 1992 už mobilní telefony mohly přijímat a odesílat textové zprávy SMS. Tyto první textové zprávy byly zdarma a mohly být posílány pouze mezi lidmi ve stejné mobilní síti jako je AT and T, Verizon nebo T-mobile.

O rok později, v roce 1993, představila společnost Nokia novou funkci SMS – “pípnutí”, které znamenalo upozornění na příchozí zprávu a v roce 1994 uvedla společnost IBM na trh mobilní telefon “Simon” s dotykovým displejem, který lze považovat za první “smarphone”.

Teprve v roce 1995 si mohl Papworth sám dovolit svůj první mobilní telefon. Poté, co zřídil službu SMS pro společnost Vodafone, zavedl systémy pro zasílání textových zpráv po celém světě. Od Toronta a Seattlu až po Sydney a Singapur. V témže roce přišel systém Tegic, známý také jako “T9”, se svou technologií prediktivního textu.

Psaní textových zpráv: Moderní forma mobilní komunikace

O několik let později v roce 1997 představila společnost Nokia Nokii 9000i – první mobilní telefon s qwerty klávesnicí. Protože textové zprávy měly limit 160 znaků, první uživatelé si vymysleli vlastní textový jazyk – označovaný také jako text speak nebo “txt spk”. Ta obsahovala výrazy jako LOL (hlasitý smích) a ROFL (válení se smíchy po zemi) a také emotikony, což jsou symboly vytvořené ze znaků klávesnice, jako jsou :’-) a :-*, které vyjadřují emoce. To později inspirovalo k vynálezu prvních oficiálních emotikonů.

V roce 1999, sedm let po Papworthově první textové zprávě, byly zavedeny cenově dostupné mobilní tarify a menší telefony. Zároveň bylo možné textové zprávy posílat mezi různými sítěmi, což zvýšilo popularitu textových zpráv více než kdy jindy

Do roku 2002 bylo po celém světě odesláno více než 250 miliard SMS zpráv.

Kolem roku 2003 byly zavedeny 5 a 6místné krátké kódy pro použití v SMS marketingu. Díky tomu začaly velké značky spouštět rozsáhlé marketingové kampaně SMS.

O čtyři roky později uvedla na trh společnost Apple první iPhone. Tento revoluční mobilní telefon obsahoval virtuální klávesnici, která se stala standardním designovým vzorem pro moderní chytré telefony. V témže roce průměrný počet textových zpráv za měsíc překonal počet měsíčně uskutečněných telefonních hovorů. Počet aktivních uživatelů textových zpráv dosáhl celosvětově 2,4 miliardy zpráv a stal se hlavní formou mobilní komunikace.

V roce 2011, byla představena služba iMessage společnosti Apple – služba pro zasílání rychlých zpráv, která funguje výhradně na platformách Apple: macOS, iOS, iPadOS a watchOS.

V následujících letech začalo mnoho majitelů chytrých telefonů místo běžných aplikací pro zasílání textových zpráv používat jiné aplikace pro zasílání rychlých zpráv, jako jsou Facebook Messenger, WhatsApp a iMessage. Přesto je však zasílání zpráv SMS nejpoužívanější funkcí mobilních zařízení – zprávy SMS může posílat a přijímat přibližně 5 miliard lidí.

Jak dnes značky používají marketing pomocí textových zpráv

Značky dnes používají SMS marketing k pravidelnému kontaktu se svými odběrateli. Tím, že firmy nabízejí zákazníkům pobídky k přihlášení se k jejich SMS marketingovým kampaním, rozšiřují své seznamy SMS marketingu a generují vyšší příjmy díky zasílání akčních kupónů a zajímavých upozornění.

Začněte posílat marketingové SMS zprávy ještě dnes

Společnost GoSMS je již přes více jak 5 let lídrem na tuzemském trhu v oblasti transakčních a marketingových SMS.

Pokud jste připraveni začít s marketingovými SMS zprávami, jsme tu pro vás! Rádi vám pomůžeme nebo poradíme, co bude pro váš business tou nejlepší volbou. Vyzkoušejte GoSMS zdarma nebo nás kontaktujte na našich webových stránkách. Budeme se na vás těšit!