Jak zahraniční země využily SMS v boji proti Covid-19?

SMS zprávy patří mezi mocný a velice rychlý informační kanál, který je mimo jiné využíván i pro komunikaci ve stále probíhající pandemii Covid-19. V České republice jsou SMS zprávy primárně využívány pro rozesílání registračním textových SMS pro zájemce o očkování proti Covid-19.

Vhledem k neustálému vývoji situace v souvislosti s pandemií jsou zkrátka SMS zprávy tou nejideálnější volbou:

  • 94 % kontaktů z databáze si doručenou zprávu přečte.
  • 90 % všech textových zpráv je přečteno do 3 minut od doručení.

Pojďme se na chvilku podívat také do zahraničí a inspirovat se zde v tom, jakými způsoby lze využívat SMS zprávy v boji proti koronaviru.

Velká Británie

Britská vláda během pandemie hojně využívala textové zprávy v komunikaci se svými občany. Ať už se jednalo o doručování výsledků testování na Covid-19, tak i v rámci hromadných výzev, kdy své občany žádala o to, aby zůstali doma. SMS zpráva zároveň obsahovala URL odkaz na webové stránky věnované koronaviru. Z této skupiny byl vyčleněn segment velmi rizikových občanů, na které bylo ještě více apelováno, aby z domova vycházeli pouze v těch nejnutnějších případech.

SMS zprávy obsahující zmiňovanou URL přispěly k tomu, že se lidé cítili bezpečněji a měli přístup ke správným informacím.

Filadelfie/USA

Ve Filadelfii využili SMS zprávy jako výstražný systém k zasílání každodenních aktualizovaných informací o koronaviru. K zasílání tohoto typu zpráv bylo nutné se nejdříve přihlásit, a to přes specifický kód “COVIDPHL” a ten odeslat na vyhrazené telefonní číslo. Tato služba přilákala téměř 32.000 zájemců. Zprávy měly různý charakter ať od aktualizovaných informací o omezení pohybu, až po poučení o možných příznacích a toho, jak dále postupovat. V tomto případě se jednalo o správný krok vládních orgánů v tom, jak aktivně bojovat proti falešným zprávám a dezinformacím.

New York/USA

V New Yorku využili podobný princip, kdy vyhradili klíčové slovo pro zasílání informací. To mělo podobu hesla “COVID”. Občané tak mohli zjistit, jaká opatření právě platí a jestli mohou například cestovat za svými blízkými. Na základě těchto informací tak nebyli zmateni změnami a odlišnými omezeními platnými pro jinou oblast.

Zde uvádíme pro zajímavost také jednu věc, a to, že na území města New Yorku jsou historicky s tímto typem zpráv zvyklí pracovat. Obyvatelé města mohou dostávat až 11 druhů různých SMS upozornění (dopravní situace, připravované akce, atd.) dle toho, ke kterému se přihlásí.

Řecko

Obyvatele Řecka využívali SMS zprávy k možnosti opuštění svého domova. Jednotlivec musel zaslat textovou zprávu, která obsahovala předem dané náležitosti, a to jméno žadatele, adresu a důvodu, proč se musí vzdálit z domova. Tyto zprávy byly vyžadovány při jakémkoliv opuštění místa bydliště, ať už se jednalo o nákup potravin nebo venčení domácího mazlíčka. I když se toto opatření může jevit jako velmi přísné, bylo zároveň i velmi účinné a pomohlo snížit počty nakažených a hospitalizovaných v nemocnicích.

Jižní Korea

Velmi intenzivní komunikace prostřednictvím textových zpráv byla využívána v Jižní Koreji. Občané této země byli v době nouzového stavu informováni zhruba 3x – 5x za den. Možná si říkáte, že je tato komunikace až příliš intenzivní, ale vězte, že byla velmi účinná. Tyto zprávy se informačně lišily a obsahovaly jak připomenutí a pokyny, jak mohou jednotlivci zabránit šíření Covid-19, tak i  podrobné popisy přesných poloh a pohybů těch, kteří měli pozitivní test na Covid-19, se kterými se daná osoba setkala. Nicméně jednu věci bychom zde rádi vyzdvihli, a to, že v jednom z okresů tuto formu sdělení využívali mimo jiné i ke vzdělávaní občanů v tom, jak se během pandemie starat o seniory.

Závěrem lze říci, že komunikace prostřednictvím SMS zpráv i v rámci krizových situacích skutečně funguje a stále dokazuje to, jak efektivní může tento komunikační kanál být.

Více informací a podrobností o tom, jak SMS zprávy lze ještě využít, se dozvíte na webových stránkách GoSMS nebo nás v případě zájmu kontaktujte e-mailem na podpora@gosms.cz a rádi vám připravíme řešení na míru vašim potřebám.